EnglishRomanian

Rezultatele proiectului

A. Rezultat calitativ

Principalul rezultat calitativ al implementării planul de dezvoltare instituțională propus prin proiectul COMPETE 2.0 este dat de creșterea competitivității activităților CDI desfășurate de cercetătorii TUIASI prin posibilitatea de dezvoltare de noi produse/tehnologii/metode/sisteme/servicii prin utilizarea tehnologiilor avansate, a tehnologiilor emergente și inteligenței artificiale în direcțiile de cercetare cu potențial aplicativ ridicat, care vizează produse cu înaltă valoare adăugată, asimilabile de către industria autohtonă.

Sistemul pilot de susținere a activităților CDI pentru 10 noi echipe de cercetători, precum și dezvoltarea infrastructurii de cercetare vor spori gradul maturitate aplicativă a cercetării din cadrul TUIASI, determinând creșterea interesului pentru comunitatea științifică a rezultatelor obținute de cercetătorii TUIASI, ceea ce se va materializa într-un număr mai ridicat de publicații științifice cu factor de impact științific mare, atât în reviste de specialitate, cât și la conferințele internaționale de top.

Măsurile de sprijinire a participării tinerilor cercetători la asemenea conferințe vor avea ca rezultat dezvoltarea de conexiuni internaționale, precum și posibilitatea de a comunica în mod direct cu liderii de opinie din sectorul academic și de a valida în mediul științific rezultatele activităților de cercetare.

Implementarea mecanismului de susținere a participării la competițiile internaționale de proiecte de cerctare va avea ca rezultat creșterea gradului de competitivitate a TUIASI în atragerea de finanțări din surse externe, în special prin ridicarea ratei de succes a aplicațiilor propuse de universitate, ceea ce va oferi oportunități excelente de a obține experiență și recunoaștere internațională, de a dezvolta rețelele profesionale și de a derula activități de cercetare complexe care sunt posibile doar prin cooperare la nivel european și internațional. Apelurile de proiecte internaționale necesită formarea de consorții, echipe internaționale care includ o mare varietate de membri (organizații de cercetare, universități, întreprinderi mari, IMM-uri, asociații etc.). Participarea TUIASI la astfel de consorții care includ parteneri cu arii de expertiză complementare reprezintă o șansă foarte importantă de crește vizibilitatea universității (în special a competențelor existente în TUIASI) și de a îmbunătăți cooperarea internațională prin desfășurarea de cercetare colaborativă.

Derularea programului pilot de susținere a activităților CDI susținute prin planul de dezvoltare instituțională a TUIASI va constitui un stimulent puternic pentru atragerea și fidelizarea tinerilor cercetători de nivel doctoral și postdoctoral, generând posibilități de angajare pe noi poziții de asistent de cercetare în cadrul celor 10 noi echipe propuse prin proiect. Estimăm un număr de 20 de noi contracte de muncă pentru personal de cercetare (echivalent 3,5 ENI) care vor fi generate prin implementarea COMPETE 2.0.

B. Rezultat cantitativ

Rezultatele cantitative generate prin planul de dezvoltare instituțională a TUIASI sunt prezentate în tabelul următor, în corelare cu obiectivele subprogramului din cadrul PNCDI III:

Indicatori de rezultat ai subprogramului Contribuție TUIASI prin proiectul COMPETE 2.0
Articole științifice publicate în reviste și volume indexate (număr) 10 articole în reviste indexate ISI 20 articole la conferințe indexate ISI / IEEE
Brevete solicitate la nivel național și internațional (număr) 8 cereri brevete la nivel național
2 cereri brevete la nivel internațional
Recunoașteri internaționale la nivel individual (premii internaționale, număr) 2 premii
Doctoranzi (număr de absolvenți) Minim 10 doctoranzi angajați în proiect
Burse postdoctorale (număr) Minim 10 post-doctoranzi angajați în proiect
Locuri de muncă în cercetare susținute prin plan (ENI) Minim 3.5 ENI
Mobilități susținute prin program (om x lună) 6om x lună
Investiții în infrastructuri CDI de interes regional localizate în România (lei) 1.785.000 lei
Evenimente de comunicarea și popularizarea științei susținute prin program (număr) 4
Instituții finanțate care și-au crescut sau menținut nivelul de certificare CDI (număr) 1
Produse/tehnologii/metode/sisteme/servicii noi sau semnificativ îmbunătățite 10

Dinamica anticipată prin planul de dezvoltare instituțională pentru evoluția producției științifice a TUIASI în următorii 3 ani este prezentată în tabelul următor:

Denumire 2020 (ref.) 2022 2023 2024
Articole publicate în reviste științifice indexate Web of Science, Scopus, BDI [nr.] 339 350 360 370
Comunicări științifice prezentate la conferințe cu participare internațională și publicate în volume indexate Web of Science, Scopus sau în baze de date internaționale [nr.] 152 260 270 280
Articole publicate în reviste ierarhizate în primul sfert din Web of Science [nr.] 75 85 91 95

Programul de investiții și achiziții de infrastructură și aparatură CD

Investiția preconizată a fi finanțată prin proiectul COMPETE 2.0 constă în achiziționarea unui echipament modular complex pentru imprimare 3D de tip AME (Additive Manufacturing Electronics), care să înglobeze mai multe tehnologii de fabricație aditivă (de tip Piezo Jet cu vâscozitate ridicată, de tip FDM, de tip Nano Jet bazată pe aerosoli), un sistem mecanic de ultra-înaltă precizie cu deplasare pe 5 axe, precum și un sistem inteligent de tip pick-and-place a componentelor electronice de tip SMD, ceea ce va perimite realizarea de prototipuri în tehnologie Fully Additive 3D Printed Electronics (FA-3DPE). Având capacitatea de a încorpora trasee de semnal și componente active și pasive în interiorul pieselor 3D, proiectanții pot produce prototipuri cu senzori încorporați, antene, geometrii complexe și multe altele pentru validarea simultană a formei și funcționalității. În plus, imprimarea 3D oferă soluții care pot spori performanța dispozitivului prin eliminarea spațiului suplimentar și a design-urilor non-simplificate, reducând astfel greutatea, dimensiunea și susceptibilitatea la vibrații sau umiditate. Echipamentul propus prin programul de investiții și achiziții va duce la întărirea gradului de aplicabilitate al activităților CDI desfășurate de cercetătorii TUIASI în următoarele domenii:

  • Noi structuri de senzori de tip embedded – Realizarea de noi produse/tehnologii/metode/sisteme în domeniul senzorilor inteligenți, cu aplicabilități în IIoT (Indistrial IoT), smart factory, solții de automatizare și robotizare, soluții de customizare a producției, autovehicole cu consum de combustibil optimizat etc.;
  • Circuite electronice inovative cu module interconectate printate pe orice suprafață – posibilitatea de a studia integrarea dispozitivelor electronice în majoritatea obiectelor fără a avea impact asupra formei sau dimensiunii lor, într-un mod flexibil, conform, invizibil și cu performanțe îmbunătățite. Viitorul produselor electronicelor va fi verde, ușor, flexibil și conectat. Încorporând tehnologia obiectelor conectate, acestea pot avea un set mai bogat de funcții prin conectarea la Internet. Caracteristicile pot fi îmbunătățite datorită actualizărilor automate de software realizate prin Internet. Se așteaptă ca până la 50 de miliarde de dispozitive „inteligente”, de la mașini și parcometre la aparate de cafea și combine, să fie conectate la internet la nivel global până în 2022. Una dintre provocările cheie pentru proiectanții de obiecte conectate este capacitatea de a încorporează dispozitive electronice, senzori, captori, antene în obiecte existente fără a compromite factorul lor de formă.
  • Dispozitive inovative de reabilitare neuromotorie – implanturile și protezele pot fi realizate în aproape orice geometrie imaginabilă prin traducerea scanărilor cu raze X, RMN sau CT în fișiere digitale de tipărire 3D. Abilitatea de a produce rapid implanturi și proteze personalizate rezolvă o problemă clară și persistentă în ortopedie, unde implanturile standard nu sunt adesea suficiente pentru unii pacienți, în special în cazuri complexe;
  • Tehnologii textile digitalizate – Imprimarea 3D în industria textilă oferă avantaje incontestabile: eficiență din punct de vedere al costurilor, durabilitate, reducerea până la zero a deșeurilor și avantaje pentru proiectarea produselor, inclusiv selectarea materialelor și încorporarea noutăților în proiectare. Îmbrăcămintea care include trackere și senzori oferă monitorizarea stării de sănătate în timpul activităților fizice și/sau spitalizării pacienților prin afișarea datelor colectate vizual și numeric. E-textilele îi ajută pe sportivi să își monitorizeze performanța și starea de sănătate prin înregistrarea temperaturii, a transpirației și a mișcării musculare în timpul oricărui tip de activitate sportivă. Adaptarea tehnologiei de imprimare 3D în îmbrăcăminte sport și E-textile deține un potențial extraordinar prin relația de legătură între îmbrăcăminte și monitorizarea stării fizice. Cerințele recente de sustenabilitate în textile și confecții subliniază necesitatea reducerii producției de deșeuri, avantajele tehnologiei de imprimare 3D fiind de necontestat, inclusiv prin reducerea costurilor de transport și energie.
  • Dezvoltarea ultra-rapidă de prototipuri de circuite electronice – Echipamentul va fi esențial pentru a permite IMM-urilor din regiune să dezvolte noi produse și servicii inovatoare bazate pe tehnologii avansate. Acestea vor fi sprijinite să reducă riscul atunci când testează fezabilitatea tehnologică a noilor idei, să scurteze timpul de lansare pe piață, oferind indicatori pentru eficientizarea și extinderea operațiunilor interne, să evite cheltuielile pentru echipamente noi și/sau să evite întreruperea operațiunilor comerciale. Alte avantaje: facilitează expunerea la expertiză externă; permite o mai mare examinare a oportunităților de creștere a numărului de oferte noi de produse și servicii; stimulează asigurarea conformității standardelor în vigoare și dezvoltarea de noi standarde de testare/certificare.

Stoparea fenomenului „brain drain”

Un aspect cheie al dezvoltării instituționale este stoparea fenomenului „brain drain” și transformarea acestuia în „brain gain”. Implementarea COMPETE 2.0 va avea un rol important în stoparea fenomenului „brain drain”, prin crearea unui flux constant de oportunități de angajare a tinerilor cercetători în activități care implică tehnologii avansate, cu potențial extrem de ridicat de inovare, într-o primă fază în echipele de proiect. Acest lucru va duce la crearea unui mediu competitiv de excelență în cercetare, având stabilitatea necesară asigurată de fluxul predictibil de noi proiecte și de infrastructura de cercetare care va fi achiziționată, ceea ce va spori atractivitatea TUIASI pentru tinerii cercetători. O consecință imediată va fi crearea și ocuparea de noi locuri de muncă în cercetare în cadrul universității. Pe termen mediu, există toate premisele inversării fenomenului „brain drain” și transformarea acestuia în „brain gain”, prin activarea mecanismelor de atragere a cercetătorilor români din diaspora și a cercetătorilor de vârf din mediul internațional.

Proiectul se adresează în egală măsură tinerilor în formare și cercetătorilor seniori, oferindu-le un cadru pentru afirmare, în baza propriilor idei și preocupări aplicative. În acest sens, proiectul vizează proiectarea și punerea în practică a cinci vectori manageriali, respectiv:

  • (i) informarea asupra șanselor de extindere a abilităților de cercetare și antreprenoriale, oferite cercetătorilor prin proiect;
  • (ii) stimularea competiției pentru accesul la facilitățile și resursele pe care proiectul le pune la dispoziție, prin prezentarea criteriilor de selecție și a unor „foi de parcurs” în dezvoltarea carierei;
  • (iii) selectarea cercetătorilor în funcție de performanțele anterior dovedite și/sau pe baza unor scrisori de intenție, a unor schițe pentru proiecte aplicative, ori a unor planuri de afaceri de tip spin-off;
  • (iv) formarea personală și în spirit de echipă a cercetătorilor / întreprinzătorilor incluși în proiect, prin accesul la resursele, la cadrul organizațional, la sistemul de tutoriere și la mobilitățile prevăzute prin proiect;
  • (v) susținerea performanței curente și a vizibilității științifice a membrilor implicați în proiect, prin facilitarea elaborării de lucrări, dezvoltării de tehnologii ori produse, brevetării și promovării, făcând apel la resursele proiectului și la mecanismele organizaționale ale universității.