EnglishRomanian

Priorități strategice

PRIORITATEA STRATEGICA 1

Dezvoltarea capacității TUIASI de cercetare și inovare în domeniul tehnologiilor avansate

  • 1.1. Implementarea unui program pilot de susținere a activităților CDI în domeniul tehnologiilor avansate pentru 10 noi echipe de cercetători, pentru dezvoltarea de noi tehnologii, metode, produse sau servicii inovatoare. Se va acorda sprijin pentru cheltuielile de personal și pentru cheltuieli cu materialele necesare desfășurării activităților de cercetare.
  • 1.2. Suport pentru creșterea numărului de numărului de mobilități naționale, internaționale și intersectoriale. Proiectul va asigura susținerea mobilităților pentru tinerii cercetători totalizând un număr de 6 persoane x lună.
  • 1.3. Sprijin pentru participarea tinerilor cercetători la conferințe internaționale de top indexate ISI/ IEEE. Se va susține participarea unui număr de 20 tineri cercetători (doctoranzi și cercetători postdoctorali) la conferințe internaționale de top indexate ISI/IEEE, prin asigurarea fondurilor necesare plății taxelor de participare și a cheltuielilor de deplasare.
  • 1.4. Extinderea infrastructurii de cercetare a TUIASI. Prin proiectul COMPETE 2.0 se va extinde laboratorul de prototipare a circuitelor electronice, achiziționat în cadrul contractului 9PFE, cu un echipament complex de imprimare 3D în tehnologia AMT (Additive Manufacturing Electronics).

PRIORITATEA STRATEGICA 2

Asigurarea competențelor cercetătorilor TUIASI pentru antreprenoriat digital și modernizare industrială prin transformare digitală

  • 2.1. Implicarea în fiecare echipă de cercetare în domeniul tehnologiilor avansate susținută prin proiect a unui număr minim de 2 tineri cercetători. În cadrul celor 10 echipe care urmează a fi susținute prin proiectul COMPETE 2.0 se va impune ca și condiție minimă pentru accesarea finanțării existența în componență a unui număr minim de 2 tineri cercetători (un cercetător post-doc și un doctorand).
  • 2.2. Derularea unui program de training pentru dezvoltarea abilităților de antreprenoriat digital. Se va asigura finanțarea unui program de dezvoltarea a abilităților de antreprenoriat a cercetătorilor din cadrul TUIASI asigurat de un consultant extern cu expertiză dovedită la nivel internațional.
  • 2.3. Susținerea de evenimente de comunicare și popularizare a tehnologiilor avansate și a potențialului acestora pentru modernizare industrială prin transformare digitală. Se va asigura finanțarea necesară organizării unui workshop cu tematică din domeniul tehnologiilor avansate, a unui eveniment de tip Inno-Camp dedicat studenților și tinerilor cetcetători, a unui eveniment tip brokeraj și a 2 workshop-uri pentru diseminarea rezultatelor proiectului.

PRIORITATEA STRATEGICA 3

Creșterea nivelului de excelență și vizibilitate instituțională a TUIASI prin digitalizarea serviciilor de cercetare și inovare

  • 3.1. Suport pentru dezvoltarea unei platforme digitale de comunicare cu potențialii beneficiari ai rezultatelor activităților de de cercetare și inovare în domeniul tehnologiilor avansate. Prin proiectul COMPETE 2.0 se va acorda sprijin pentru înființarea unei platforme digitale de tip B2B care să susțină valorizarea rezultatelor de cercetare cu potențial de transfer tehnologic și să permită generarea colaborativă de noi idei de proiecte.
  • 3.2. Sprijin pentru creșterea capacității TUIASI de a aplica cu succes la programele de finanțare internațională a cercetării. Se va asigura realizarea în format digital a unui material de prezentare a competențelor de cercetare ale TUIASI în corelare directă cu misiunile identificate de Comisia Europeană în cadrul noului program cadru Horizon Europe, precum și cu marile provocări societale identificate în documentele programului cadru. Fundamentarea necesității implementării unui program de dezvoltare instituțională are la bază analiza SWOT științifică a TUIASI care practic demonstrează necesitatea și fezabilitatea acțiunilor ce se doresc a fi implementate.

Obiectivele și direcțiile științifice prioritare

Obiectivul general al planului de dezvoltare instituțională propus prin proiectul COMPETE 2.0 este creșterea capacității și performanței instituționale CDI a TUIASI, prin susținerea dezvoltării competențelor de cercetare și consolidarea colectivelor de înaltă performanță, precum și prin dezvoltarea capacităților de diseminare și transfer tehnologic a rezultatelor aplicabile obținute în urma desfășurării activităților CDI în domeniul de specializare inteligentă „Tehnologii noi și emergente”. Pentru atingerea cu succes a obiectivului general al proiectului se va urmări exploatarea rezultatelor CDI cu potențial ridicat de transfer tehnologic în domeniul prioritar, pe baza valorizării tehnologiilor rezultate în domenii precum ICT, inteligenţa artificială, tehnologii avansate de tipul imprimare 3D integrată a circuitelor electronice, rezultat al unei activități pluridisciplinare a echipelor de CDI ale TUIASI, dar și pe baza eploatării expertizei, know-how-ului, complementarității și sinergiilor activității CDI identificate la nivelul altor două domenii prioritare ale SNCDI, și anume: „Tehnologia informaţiei şi a comunicaţiilor, spaţiu şi securitate”, „Sănătate” și „Energie, mediu și schimbări climatice”.

OS1.

Primul obiectiv specific al COMPETE 2.0 este dezvoltarea capacității de cercetare a TUIASI în domeniul tehnologiilor avansate prin implementarea unui sistem pilot de susținere a activităților CDI pentru 10 noi echipe de cercetători, pentru valorificarea potențialului imens de inovare al domeniului în dezvoltarea de noi tehnologii, metode, produse sau servicii inovatoare, inclusiv în scopul creșterii gradului de utilizare a infrastructurilor de cercetare proprii și al dezvoltării acestora.

OS2.

Al doilea obiectiv specific al COMPETE 2.0 este de a spori potențialul creativ și inovator al personalului CDI din cadrul TUIASI, în special al tinerilor cercetători, prin creșterea gradului de adoptare în cercetare a digitalizării și a tehnologiilor avansate, în scopul dezvoltării semnificative a competențelor de cercetare la nivel interdisciplinar, prin implementarea unui mecanism de formare avansată prin cercetare aplicativă și mobilitate inter-sectorială.

OS3.

Al treilea obiectiv specific al COMPETE 2.0 este creșterea gradului de diseminare și valorificare a cunoștințelor și rezultatelor de cercetare obținute de cercetătorii TUIASI, în scopul dezvoltării impactului economic și societal al activităților CDI, precum și al intensificării gradului de integrare în Spațiul European de Cercetare a TUIASI, prin măsuri de suport de creștere a numărului de publicații cu impact și relevanță, precum și de susținere a digitalizării serviciilor de cercetare oferite de TUIASI.

Tehnologii noi și emergente

Direcțiile de cercetare prioritare care vor fi sprijinite prin COMPETE 2.0 se subsumează domeniul major de cercetare „Tehnologii noi și emergente” și cuprind următoarele tematici: Noi structuri de senzori; Noi circuite cu module imterconectate printate pe orice suprafață; Dispozitive inovative de reabilitare neuromotorie; Tehnologii textile digitalizate; Dezvoltarea ultra-rapidă de prototipuri de circuite electronice; Aplicații în medicina personalizată; Instrumente IT avansate pentru imagistică medicală și interpretare datelor medicale în timp real; Robotică medicală de tip cooperativ; Echipamente inovative pentru autovehicule autonome; Analiza calității solului pentru detectarea deficitului de nutrienți.

Totuși, datorită complexității direcției de cercetare și specificului multidisciplinar al colectivelor de cercetare din cadrul TUIASI, există toate premisele necesare exploatării rezultatelor CDI în alte domenii de specializare inteligentă, cum ar fi „Tehnologia informaţiei şi a comunicaţiilor, spaţiu şi securitate”, „Sănătate” și „Energie, mediu și schimbări climatice”, considerate domenii sinergice cu domeniul major de cercetare „Tehnologii noi și emergente”.

Cele 10 echipe de cercetare susținute prin proiectul COMPETE 2.0 vor fi stimulate să deschidă și să abordeze noi direcții de cercetare în domeniul major de cercetare „Tehnologii noi și emergente” cu aplicabilitate directă în tehnologiile avansate și să exploateze potențialul acestora printr-un mecanism dedicat alcătuit din următoarele politici de management:

  • Facilitarea pe scară largă a interacțiunilor dintre cercetătorii TUIASI și alte organizații de cercetare și parteneri din sectorul privat care au fost sau sunt parte din consorțiile proiectelor de cercetare internaționale derulate în cadrul universității;
  • Facilitarea participării cercetătorilor TUIASI la diverse evenimente de interes internațional de tipul conferințelor, târgurilor sau workshop-urilor, cu accent pe susținerea financiară a implicării tinerilor cercetători în acest tip de acțiuni;
  • Sprijinirea participării la evenimente de brokeraj de cercetare, inclusiv organizarea unui astfel de eveniment în cadrul proiectului;
  • Încurajarea inițiativelor individuale ale cercetătorilor TUIASI de a participa la diferitele apeluri de proiecte naționale (de tipul granturilor pentru tineri cercetători REGELE CAROL I, tinere echipe etc.) sau internaționale (de tipul granturilor ERC);
  • Promovarea accesului la literatura științifică, precum și la rapoartele interne TUIASI;
  • Promovarea și menținerea unui dialog intensiv cu mediul privat regional, național și internațional;
  • Susținerea creării de parteneriate strategice cu organizații de cercetare de vârf la nivel național și internațional.

Modul în care vor fi atinse obiectivele fixate, resursele necesare și modul de asigurare a acestora:

Modul de realizare Resurse necesare / modul de asigurare
OS1
1.1. Implementarea unui sistem pilot de susținere a activităților CDI în domeniul tehnologiilor avansate pentru 10 noi echipe de cercetători, pentru dezvoltarea de noi tehnologii, metode, produse sau servicii inovatoare

  • 1.1.1. Selecție teme de cercetare cu potențial de generare de tehnologii, metode, produse sau servicii inovatoare adecvate introducerii și valorificării pe piață
  • 1.1.2. Selecție echipe cercetare având în componență minim 2 tineri cercetători
  • 1.1.3. Desfășurarea activităților de cercetare-inovare

1.2. Dezvoltarea infrastructurii de cercetare necesare obținerii prototipurilor produselor rezultate în urma activităților de cercetare-inovare prin achiziționarea unei imprimante 3D în tehnologia AMT

  • 10 echipe de cercetare noi implicate; (*)
  • infrastructură de CDI existentă la nivel TUIASI conform erris.ro; (***)
  • 7 membri ai echipei de implementare a proiectului; (*)
  • acces la bazele de date ANELIS (**)
  • infrastructură de CDI executare și testare PCB-uri cu componente SMD în regim prototipare și de mica/medie producție); (**)
  • personal și infrastructură Centrul de Transfer Tehnologic POLYTECH; (**)
  • toate resursele Science 2.0 și open science disponibile. (gratuit)
  • infrastructură de CDI nouă (imprimantă 3D în tehnologia AMT); (*)
OS2
2.1. Mecanism de dezvoltarea a abilităților de antreprenoriat digital și modernizare industrială prin transformare digitală

  • 2.1.1. Implementarea programului de mobilități naționale, internaționale și inter-sectoriale
  • 2.1.2. Program de training pentru dezvoltarea abilităților de antreprenoriat digital
  • 2.1.3. Mecanism de încurajare a depunerii de cereri de brevete la nivel național și internațional
  • 2.1.4. Susținerea înființării de companii spin-off de către cercetători din cadrul universității
  • 2.1.5. Program de training pentru dezvoltarea abilităților de antreprenoriat digital

2.2. Suport pentru organizarea de evenimente de comunicare și popularizare a tehnologiilor avansate și a potențialului acestora pentru modernizare industrială prin transformare digitală

  • parteneriate de colaborare cu universități din Top 500 ARWU; (**)
  • Biroul de Relatii Internationale si Imagine Universitara; (**)
  • infrastructură de CDI existentă la nivel TUIASI conform erris.ro; (***)
  • serviciu extern de asistență pentru elaborarea de proiecte finanțate de Comisia Europeană; (*)
  • resurse financiare conform buget pentru mobilități; (*)
OS3
3.1. Măsuri pentru creșterea numărului de publicații cu impact și relevanță

  • 3.1.1. Susținerea participării unui număr de 20 tineri cercetători la conferințe internaționale de top indexate ISI/IEEE
  • 3.1.2. Susținerea accesului la literatura de specialitate prin platforme dedicate

3.2. Măsuri pentru digitalizarea serviciilor de cercetare-inovare – Platformă digitală de tip B2B care să susțină valorizarea rezultatelor de cercetare cu potențial de transfer tehnologic și să permită generarea colaborativă de noi idei de proiecte

3.3. Susținerea participării la competițiile internaționale de proiecte de cerctare – Material digital de prezentare a competențelor colectivelor de cercetare în corelare directă cu misiunile identificate de Comisia Europeană în cadrul noului program cadru Horizon Europe

  • membrii celor 10 echipe de cercetare noi implicate; (*)
  • infrastructură de CDI existentă la nivel TUIASI conform erris.ro; (***)
  • servicii externe de asistentă tehnică pentru inovare produs/proces, inovare organizationala/de marketing, serviciu asistenta pentru elaborare brevete internationale. (*)
  • resurse financiare conform buget pentru mobilități; (*)
  • toate resursele Science 2.0 și open science disponibile. (gratuit)
Legendă privind modul de asigurare a resurselor: (*) finanțare în cadrul proiectului de dezvoltare instituțională COMPETE 2.0 (**) finanțare din venituri proprii (***) funcționare și mentenanță asigurată de TUIASI din venituri proprii și alte proiecte CD (ex. PCCDI, ERA-NET, PED, POC, POCIDIF, POR)